Welk soort filters zijn aan te raden voor aquaria

Welk soort filters zijn aan te raden voor aquariaMet hun magische en unieke effecten, kunnen aquaria ons mensen betoveren en ons een onderwaterwereld laten creëren geschikt voor dromen. Vanwege het metabolisme van de vissen en planten, evenals voedselresten enz., bevindt er zich al snel heel wat vuil in het aquarium dat gerecycleerd dient te worden.

Dit afval heeft niet enkel invloed op de zichtbaarheid en vernielt niet enkel het optisch effect, maar het heeft ook een negatieve invloed op de waarden van het water, zodat er in het slechtste geval giftig materiaal opgebouwd kan worden. Deze giftige stoffen kunnen leiden tot de dood van alle inwoners, zowel binnen korte als lange termijn. Daarom is het niet enkel belangrijk het water regelmatig te vervangen, maar ook om het voortdurend gefilterd te houden. Dit artikel stelt u verschillende soorten filters voor en legt uit hoe dit belangrijke onderdeel van de technische uitrusting van een aquarium werkt.

Taak van een aquariumfilter

Zoals u kunt zien aan de naam, bestaat de voornaamste taak van een aquariumfilter uit het filteren en reinigen van het water. Op die manier wordt al het afval eruit verwijderd. Het maakt niet uit of het gaat om afval van planten of uitwerpselen van vissen, een aquariumfilter, geselecteerd om te passen op het aquarium, houdt het water proper en zorgt voor goede, stabiele waarden van het water. Er bestaan echter verschillende soorten filters, die het water op verschillende manieren filteren.

Naast het filteren, zorgen de meeste aquariumfilters ook voor de beweging van het water, wat resulteert uit het opzuigen van het water en de stroming van het propere water uit de filter. Dit is ook belangrijk, aangezien vele vissen en planten een natuurlijke stroming van het water nodig hebben. Sommige filters bieden zelfs een instelling voor de sterkte van de stroom, zodat deze kan aangepast worden naar de inwoners van het aquarium.

Naast de filter, zijn ook de planten verantwoordelijk voor het neutraliseren van giftige stoffen in het water, dus er dienen steeds voldoende planten in het aquarium aanwezig te zijn. Enkel op die manier kan het biologisch evenwicht behouden worden.

Welk soort filter is geschikt voor welk soort aquarium?

aquariumfilterAangezien er vele soorten mogelijkheden bestaan voor filters, is het geen gemakkelijke taak te beslissen over de juiste methode. Daarom dient u de verschillende methodes te leren kennen. Bij de keuze van een nieuwe aquariumfilter, dient u op verschillende criteria te letten. Enerzijds speelt het materiaal waaruit de filter is gemaakt een belangrijke rol, en het dient te passen bij de noden en vereisten van uw vissen. Anderzijds zijn sommige filtersystemen enkel geschikt voor bepaalde aquariumgroottes of -ontwerpen. Zodoende kan een kleine filter gemaakt voor aquaria van slechts 100 liter niet gebruikt worden voor een grote tank met een volume van 800 liter. Het volume van het aquarium dient dus steeds te passen bij het volume van de filter. Welke soorten filters bestaan er? Er zijn verschillende filtertypes, allen met hetzelfde doel: het filteren van het water in het aquarium op een betrouwbare manier.

  De mechanische filter

  Een mechanische filter filtert zowel het grove als het fijne vuil uit het water van het aquarium. Deze is geschikt als voorfilter en als volledig filtersysteem. Alle modellen zijn geweldig vanwege het gemak van het vervangen van het filtermateriaal en het gemak van installatie en verwijdering. In een zoetwatertank dient de minimum stroming tot het vierdubbele te zijn van het volume van het water.

  In een zoutwatertank dient het minstens tien keer zoveel te zijn. Daarom vervangen vele visfanaten de filterlaag elke week, waardoor de mechanische filter niet gebruikt kan worden als biologische filter, aangezien belangrijke bacteria vernield worden bij het reinigen. Een optimale soort mechanische filter is de binnenfilter met motor, waarvan er verschillende types bestaan.

  Druppelfilter

  Druppelfilters zijn vrij zeldzaam. Ze werken op een manier die “super-aerobe” genoemd wordt. Bij deze manier wordt er water op het filtermateriaal gebracht, dat uiteraard over contact met lucht beschikt, en wordt naar een afzonderlijke tank afgevloeid. Vanuit dit reservoir wordt het opnieuw in het aquarium gepompt. Druppelfilters werken enkel effectief indien er minstens 4000 liter water per uur door stroomt, wat zelden het geval is.
  Aquariumwinkel

  Anaerobe filters

  Een anaerobe filter is een geweldige biologische filtermethode. Deze filter werkt zonder zuurstof. In een dergelijk model wordt het filtermateriaal omringd door water met laag zuurstofpeil, wat enkel mogelijk is bij een zachte stroming van water. Indien het water er erg traag doorstroomt, verdwijnt de zuurstof volledig na enkele centimeters in het filterbed. In tegenstelling tot andere filtermodellen wordt enkel nitraat afgebroken, zodat proteïnen en dergelijke niet omgezet worden naar nitraat en achteraf afgebroken worden. Daarom kunnen deze filters enkel als aanvulling gebruikt worden, en zijn ze niet geschikt om alleen te werken.

  Biologische filters

  In deze unieke filters leven bacteria, die verantwoordelijk zijn voor de reiniging van het water. Er leven onder andere miljoenen kleine organismen, bacteria, amoeben en ciliaten in deze filters die zich voeden met het organisch materiaal in het water. Dit organisch materiaal wordt ofwel verwijderd, ofwel op een bepaalde manier omgezet zodat het terug aan het water kan toegevoegd worden. De bacteria en andere organismen kunnen op het filtermateriaal gezien worden als een bruine modder. Het is dus belangrijk om hen er niet af te wassen, aangezien ze het aquarium helpen, zolang er voldoende water door de filter stroomt en de filter niet blokkeert. Proteïnen, vetten en koolhydraten, alle onderdelen in het aquariumwater, zijn de grootste voedselbron voor deze micro-organismen. Ze worden omgezet in nitraat en koolstofdioxide. De biologische filter is geschikt voor elk soort aquarium.

  Buitenfilter

  Deze filter wordt aan de buitenzijde van het aquarium geplaatst en verstoort het visuele aspect niet. Het water wordt door slangen, vaak beschikbaar in verschillende afmetingen, naar de filter getransporteerd. De filter wordt gewoonlijk in het vloerelement van het aquarium geplaatst. Het water stroomt daar door de filter, normaal gevuld met verschillende soorten filtermaterialen, en wordt gefilterd. Het filtermateriaal dient gekozen te worden afhankelijk van de inwoners van het aquarium. Na het reinigen wordt het water opnieuw in het aquarium gepompt, wat voor de beweging van het water zorgt. Buitenfilters zijn geweldig aangezien ze geen plaats innemen in de tank, en geen invloed hebben op het visuele aspect.

  Binnenfilter

  Naast buitenfilters bestaan er uiteraard ook binnenfilters. Deze zuigen het water op, reinigen het door het door een gekozen filtermateriaal te leiden, en laten het water achteraf terugstromen. Binnenfilters hebben het voordeel dat ze geen slangen nodig hebben. Ze kunnen gebruikt worden om stroming van het water te creëren en zijn beschikbaar in verschillende afmetingen. Sommige modellen werken enkel als aerobe filters, maar er zijn ook modellen die een deel van het water anaerobe filteren, en een ander deel aerobe. En nadeel is uiteraard dat ze plaats nodig hebben en verwijderd dienen te worden uit de tank, telkens als u deze wenst te reinigen.

   Besluit

   Onafhankelijk van welk type filter u beslist te kopen, het is belangrijk uit te kijken naar geschikte afmetingen. Het is beter een model te nemen dat iets te groot os en meer water reinigt dan één die de hoeveelheid water in uw aquarium niet kan bijhouden. Daarnaast is het belangrijk dat u inspeelt op de individuele kenmerken en behoeften van de filter, zodat deze een lange levensduur kent en het water in uw aquarium op een betrouwbare manier proper houdt.

   © FamVeld – shutterstock.com / © FamVeld – shutterstock.com