Welke soorten kooien bestaan er voor konijnen?

Welke soorten kooien bestaan er voor konijnenKonijnen zijn sociale dieren die niet graag alleen wonen, maar eerder verkiezen samen gehouden te worden in groepen van meerdere dieren. Ze houden ervan te knuffelen en dienen samen te bewegen door elkaar achterna te zitten. In de meeste gevallen is het niet mogelijk hen op deze manier te houden. Vooral indien de konijnen in een huis of appartement gehouden worden. Door hen in de tuin te houden heeft u echter voldoende ruimte voor uw eigen ideeën en grote hokken.

Een konijn heeft niet alleen een maatje nodig als vriend, maar ook voldoende ruimte. Dit heeft niet enkel betrekking op de kooi zelf, maar ook op het feit dat konijnen dieren zijn met een vluchtinstinct, die ruimte nodig hebben om te rennen, zodat ze gezond blijven en er gepast voor hen gezorgd wordt worden volgens hun soort. Daarom is het best indien ze vrij kunnen rond bewegen in het appartement, of minstens in één kamer, of voldoende ruimte krijgen in een tuin met een groot beschikbaar gebied om in rond te lopen.

Dit artikel vertelt u over de verschillende soorten kooien voor konijnen en waar u dient op te letten.

Mooi en klein? – liever niet voor konijnen

Zoals hierboven vermeld, hebben konijnen ruimte nodig, en hoe meer, hoe beter. De typische konijnenhokken met een rechthoekige vorm, vaak gevonden in vele huisdierwinkels, zijn op geen enkele manier geschikt voor de diersoort, en mogen in geen enkel geval gekocht worden. Mensen die niet voldoende ruimte kunnen bieden aan konijnen om vrij rond te lopen, dienen zich vragen te stellen over hun liefde voor de dieren, en het houden ervan heroverwegen. De langorige schatjes wensen volledig te genieten van hun natuurlijke gedrag, rond te lopen en te springen om aan hun natuurlijke behoeften te voldoen. Een kooi met enkel een beetje stro of hooi is niet voldoende, er dient ook plaats te zijn voor de inrichting. Daarnaast houden konijnen er van om te rennen en rond te springen. Daarom is het van belang dat hun kooi minstens groot genoeg is om een grote sprong te maken, zonder dat ze de kooi raken.

De inrichting bepaalt de grootte van een kooi

Ook al mogen konijnen niet alleen leven, ze hebben steeds een slaapgrot of een klein huisje nodig dat enkel van hen is. Dus afhankelijk van hoeveel konijnen er samen gehouden worden, dient de kooi groot genoeg te zijn om er een hutje voor elk dier in te plaatsen. Dit is echter niet alles wat een goede kooi moet bieden. U dient er ook op te letten om aparte voederplaatsen en toiletten te plaatsen, zodat er geen gevechten ontstaan tijdens het eten. Er mogen ook geen speeltjes ontbreken die hen voorzien van een activiteit, en het is belangrijk dat ze voldoende ruimte hebben om rond te bewegen. Na een beknopt overzicht van de voornaamste criteria, wordt het duidelijk dat gewone kooien beschikbaar op de markt niet voldoen aan de vereisten voor het geschikt houden van konijnen. Daarom is het belangrijk dat deze kooien enkel gebruikt worden als slaapplaatsen of voor isolering, en hen niet te gebruiken als permanente oplossing.
Knaagdierbenodigdheden
Belangrijkste inrichting voor een konijnenhok:

 • slaapplaats voor elk konijn
 • eetplaats voor elk konijn
 • toilet voor elk konijn
 • hooiruif
 • mogelijkheden om te drinken

Konijnen hebben meer ruimte nodig dan u zou denken

BELANGRIJK: U dient te zorgen voor 2 m² ruimte per konijn, en experten raden zelfs 3 m² aan voor grotere soorten!!

Konijnen hebben meer ruimte nodig dan u zou denkenVele mensen die konijnen willen houden, vragen zich in deze situatie vaak af waarom dergelijke kleine dieren zoveel plaats nodig hebben. Wanneer u de typische ruimte in een hok vergelijkt met de ruimte beschikbaar voor een menselijke gevangene, wordt het al snel duidelijk. Een gedetineerde heeft slechts een kleine ruimte beschikbaar, een bed, een toilet, een stoel en een tafel om aan te eten. Soms zijn er twee bedden indien u een partner heeft in de cel. Een standaard konijnenhok aangeboden in de typische huisdierwinkel biedt ruimte voor een bed, een hoek voor het voederen, en één die gebruikt wordt als toilet. Indien u geluk heeft, is er ook een tweede verdieping. U merkt dus heel wat gelijkenissen op. En laat ons eerlijk zijn, niemand wil zijn schat als een gevangene behandelen, aangezien deze manier van konijnen houden niets te maken heeft met liefde voor de dieren. Dus zelfs een konijn heeft, net als een mens, het recht op een leuk huis.

Vele organisaties voor het welzijn van dieren raden nieuwe eigenaars van konijnen aan minstens een hok van 140 x 70 cm te kopen, en in het begin te gebruiken om er een koppel konijnen in te houden. Dit komt omdat de meeste huisdierwinkels geen grotere afmetingen aanbieden. Indien u van dichtbij kijkt naar de dieren die in deze leefruimte wonen, wordt het al snel duidelijk dat deze niet geschikt is voor deze diersoort.

belangrijke kennis: Een konijn beweegt door vooruit te springen. Een standaard kooi biedt geen mogelijkheid om zelfs een kleine sprong te maken, zodat hun bewegingen enorm beperkt worden. Hierdoor kunnen ze hun natuurlijke instincten niet naleven.

Welke soorten kooien bestaan er en wat is er mogelijk?

Er zijn verschillende soorten konijnenkooien, die u als eigenaar vele mogelijkheden bieden. Niet enkel qua inrichting, maar ook qua beschikbare ruimte voor de dieren.

Laat ons eerst een kijkje nemen naar het entertainment in huis of op het appartement

Kooien van gaas

Kooien van gaas zijn een variant die niet erg op prijs wordt gesteld door dierenliefhebbers, aangezien ze geen geschikte manier zijn om konijnen te houden. Kooien van gaas zijn meestal rechthoekig, en bestaan uit een soort kuip, gemaakt van plastic, omringd door staven. Ze zijn beschikbaar in vele afmetingen, helaas allemaal te klein. Indien u om één of andere reden een dergelijke kooi verkiest, kunt u deze verbeteren door er twee boven elkaar te plaatsen en hen te verbinden, zodat er een tweede verdieping gecreëerd wordt, en dus meer ruimte voor uw konijnen. Dit is uiteraard nog steeds niet echt bevredigend, maar beter dan een enkele kooi.

Om de twee kooien te verbinden, dient u het dak van de onderste te verwijderen, zodat de tweede er bovenop geplaatst kan worden. De plastic kuip zacht er een beetje in, zodat er een stabiele basis voorzien wordt. Een opening in de vloer van de tweede kooi kan door de konijnen gebruikt worden als toegang tot de tweede verdieping. Het is belangrijk op te letten dat de randen van het gat niet te scherp zijn, zodat de dieren zich geen pijn doen. Een schans is de ideale oplossing om op de tweede verdieping te raken.

Wanneer u konijnen in een kooi van gaas houdt, is het belangrijk hen de mogelijkheid te bieden om buiten de kooi rond te bewegen, te rennen en te springen. In het beste geval kunnen ze de hele dag buiten rond bewegen.

Kennel van gaas

Er is ook iets erg praktisch genaamd een omheining van gaas. Zoals u kunt zien aan de naam, gaat het om behuizingen die afgebakend zijn door een hek. Wat geweldig is aan deze behuizingen, is dat ze veel groter zijn dan de standaard kooien van gaas. Indien ze hoger zijn dan 100 cm, kan de bovenzijde ook opengelaten worden. Afhankelijk van hoeveel ruimte u beschikbaar heeft, kunnen deze omheiningen over een erg grote oppervlakte gebouwd worden, zodat de dieren heel wat ruimte hebben, en er veel plaats overblijft voor de inrichting. Toch is het aan te raden hen af en toe de kans te geven volledig vrij rond te lopen, waarbij ze tijdens het rennen normale bochten kunnen nemen.

  De konijnenkamer

  Vandaag zijn er vele fans van konijnen die een volledige kamer aan hun konijnen bieden. Indien er een kamer in uw huis beschikbaar is die u niet nodig heeft, kan deze omgevormd worden in een echt konijnenparadijs, waarbij er meer dan voldoende ruimte is om rond te rennen, te springen en rust te vinden. Let er echter op dat konijnen graag knagen op alles wat op hun weg komt. Daarom is het niet overbodig om een hek langs de muren van de kamer te plaatsen.

  Vrij rondlopen

  De meeste konijnen gebruiken een toilet, zodat het mogelijk is hen zonder enige vorm van beperking in het appartement te houden. Indien u de dieren correct traint, kunt u het appartement vrij van uitwerpselen houden. Indien u deze mogelijkheid aan uw schatjes wenst te geven, dient u ervoor te zorgen dat ze een hoek voor zichzelf hebben waar ze tot rust kunnen komen, kunnen slapen en eten. Het is ook belangrijk uw appartement “rabbit proof” te maken, aangezien de kleine knaagdieren ervan houden om aan meubelen of kabels te knagen.

  In de tuin houden

  Konijnen in de tuin houdenKonijnen mogen niet permanent binnenshuis of in het appartement gehouden worden. De tuin is een gezondere en meer natuurlijke omgeving voor hen, indien ze er kunnen aan wennen. Het is echter belangrijk om bepaalde punten in gedachten te houden.

  Vooral tijdens de wintermaanden hebben ze heel wat stro nodig en een plaats om op te warmen. Daarom zijn kleine hutjes en stalletjes van hout ideaal, aangezien ze goed isoleren tegen de koude. Konijnen krijgen het normaal niet erg koud, aangezien ze een wintervacht krijgen, een extra laag vet opbouwen, en bescherming zoeken in het stro. Wanneer u hen buiten houdt, is het niet enkel belangrijk hen een plaats te bieden om op te warmen, maar ook één die volledig beschut is tegen regen en vocht. Deze ruimte dient ook als voederplaats te dienen.

  De beste tijd om konijnen te laten wennen aan het buitenleven, is in de lente, wanneer er geen nachtvorst meer optreedt. In elk geval mogen ze buiten gebracht worden zolang ze niet aan het nieuwe leven dienen te wennen tijdens de winterperiode. Hun wintervacht groeit tijdens de herfst, en konijnen die binnenshuis gehouden worden, groeien deze ofwel niet, ofwel één die niet volledig is. Daardoor zijn de dieren niet voldoende beschermd tegen de koude, en leiden aan zware verkoudheden of gewichtsverlies. In extreme gevallen kunnen ze zelfs doodvriezen.

  Kennels voor buiten

  Vele eigenaars van konijnen die hun dieren in de tuin wensen te houden kiezen voor standaard omheiningen van gaas, die gemakkelijk aanpasbaar zijn qua afmetingen aangezien u zelf de palen zet. Dit is een geweldig idee, aangezien de dieren hun natuurlijke instinct kunnen volgen en hun behoeften kunnen bevredigen. Ze kunnen zoveel graven, springen en rondlopen als ze willen. Maar wees voorzichtig. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat er ook een dak op hun omheining ligt. Er zijn vele gevaren die wachten om van bovenaf aan te vallen, zoals roofvogels of andere roofdieren die binnen de omheining kunnen klimmen. Daarnaast dient u ook op te letten dat de konijnen zich geen weg uit hun omheining graven.

  Stallen voor buiten

  Vele eigenaars van konijnen houden hun dieren ook in een stal. Deze zijn groot genoeg en bieden voldoende ruimte om rond te rennen. Maar wees voorzichtig, aangezien er vele mogelijkheden bestaan om te ontsnappen. Voordat u de dieren erin plaatst, dient alles beveiligd te zijn, inclusief alle gevaarlijke plaatsen waar de konijnen zich kunnen verwonden. De stal dient ook niet te donker te zijn en voldoende daglicht te bieden.

  Het houten hok

  Wanneer konijnen buiten gehouden worden, wordt er vaak gebruik gemaakt van houten hokken. Deze zijn echter meestal niet groot genoeg om een geschikte omgeving te creëren voor de konijnen. U dient hen dus enkel vanaf een bepaalde grootte te gebruiken. In dit geval is het ook belangrijk de mogelijkheid te bieden om elke dag buiten te gaan, zodat de konijnen kunnen rondlopen, springen en graven.

  Naast de vooraf gemaakte houten hokken kunt u ook zelf creatief aan de slag gaan en er één bouwen die geschikt is voor uw huisdieren. Deze methode is niet enkel goedkoop, maar wel veelzijdig. Op die manier heeft u de perfecte mogelijkheid om een geschikte leefomgeving te bouwen voor uw konijnen.

   Soort kooi Voordelen Nadelen
   Kooi van gaas

    

   ●     bijna onmogelijk te ontsnappen

   ●     Mogelijk meerdere kooien te combineren

   ●     geen problemen met verplaatsen

   ●     goedkoop aan te kopen

   ●     te klein

   ●     niet geschikt voor hun soort

   ●     konijnen kunnen niet vrij rondbewegen

   ●     vergelijkbaar met gevangenisleven

   Kennel van gaas

    

   ●     biedt voldoende ruimte (indien groot genoeg gebouwd)

   ●     snel te bouwen

   ●     kan aangepast worden

   ●     vanaf 100 cm hoogte onmogelijk te ontsnappen (pas hoogte aan volgens grootte konijnen)

   ●     ruimte voor inrichting

   ●     konijnen kunnen vrij rondbewegen en springen

   ●     konijnen kunnen elkaar mijden

   ●     natuurlijke instincten worden grotendeels bevredigd

    

    

    

    

   Kamer

    

   ●     veel ruimte

   ●     konijnen kunnen elkaar mijden

   ●     konijnen kunnen rennen en rondspringen

   ●     voldoende ruimte voor inrichting

   ●     konijnen houden van knagen aan muren of tapijten
   Kennels voor buiten

    

   ●     geschikt voor hun soort

   ●     biedt voldoende ruimte

   ●     konijnen kunnen graven

   ●     ruimte voor meerdere konijnen

   ●     ruimte voor heel wat inrichting

   ●     bouwen kan vaak ingewikkeld zijn

   ●     dient van bovenaf beveiligd te worden

   ●     BELANGRIJK: konijnen graven zich eruit

   ●     heeft heel wat ruimte nodig

   ●     vele criteria om op te letten

   Stal

    

   ●     veel ruimte

   ●     warm tijdens de winter

   ●     onmogelijk te ontsnappen

   ●     veilig tegen gevaren van buiten (vossen, marters, enz.)

   ●     groot genoeg voor meerdere konijnen

   ●     voldoende ruimte voor passende inrichting

   ●     dient volledig veilig gemaakt te worden

   ●     sommige stallen zijn te donker

   Houten hok

    

   ●     mogelijk om er zelf één te bouwen

   ●     perfecte afmetingen mogelijk wanneer u deze zelf bouwt

   ●     hout is een geweldig materiaal

   ●     er zelf één bouwen is goedkoop en gemakkelijk

   ●     vooraf gemaakte hokken zijn vaak te klein

   ●     duur om te kopen

   ●     konijnen houden er van aan hout te knagen

   Besluit

   Konijnen houden wordt vaak onderschat. Het is geen gemakkelijke taak om een geschikte omgeving te creëren voor de diersoort. Het is echter belangrijk dat dit gebeurt, aangezien het ervoor zorgt dat de konijnen gezond en gelukkig blijven. Vergelijk steeds de manier waarop u uw huisdieren houdt met uw eigen behoeften en noden, en besluit enkel om konijnen te houden indien u hen een geschikt leven kunt aanbieden.

   © Heike Rau – shutterstock.com / © l i g h t p o e t – shutterstock.com / © Photobac – shutterstock.com